sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

SHEN Mieli

Kolmas energiamuoto on shen eli mieli, henki tai tietoisuus. Shen on taivas meissä. Se on, päinvastoin kuin edelliset, immateriaalinen. Se asuu sydämessä, virtaa veressä ja saa ravintonsa jingistä, qistä ja verestä. Koska kaikki aistihavainnot ja liike ovat shenin ilmentymiä, shenin asuinsijaksi mainitaan myös aivot. Sydänkanavan sisäinen haara kulkee aivoihin silmien kautta: kun sydän on rauhallinen, shen voi hyvin ja näkyy silmissä shenin loisteena (shenming). Himmeät, elottomat silmät kertovat shenin ja tunne-elämän ongelmistä. Ihminen ei voi olla terve, jos shen ei ole levollinen.

Ihminen on syntynyt taivaan ja maan välissä; jing ilmentää maata, qi ihmistä ja shen taivasta. Eräässä nykykiinalaisessa elokuvassa lukutaidottomalle munkille opetettiin kirjainmerkkejä:"Nämä ovat tärkeimmät", opettaja sanoi ja piirsi hiekkaan kolme merkkiä: maa, ihminen ja taivas. Kaikki kolme energiamuotoa ovat yhteydessä keskenään: jing on perusta, qi liikkeelle paneva voima ja shen ohjaava tekijä. Ihmisessä niiden kaikkien tulee olla tasapainoisesti edustettuina, jotta hän voisi olla terve ja onnellinen.

Jos sheniä häiritsee stressi tai ahdistus, qi heikkenee ja myöhemmin myös jing. Esimerkiksi jos ihminen käy läpi kipeitä menneisyyden ongelmiaan, mikä ilmentää shenin häiriötä, qi heikkenee ja hän saattaa masentua, tuntea hengenahdistusta ja selkäkipua. Seurauksena voi olla jingin heikkeneminen ja potilaan sairastuminen jopa keuhkokuumeeseen. Sairastumisen syy on tällöin tunnetila, joka on kiinalaisessa lääketieteessä yksi sairauden niin sanotuista sisäisistä syistä.

- Lainaus kirjasta: Elinvoimaa kiinalaisittain - opas terveyden ylläpitoon. Helena Hallenberg, 2002. Tammi.

Luen mielenkiinnolla kiinalaisesta terveydenhoidosta. Seuraavat kappaleet ovat myöskin hyvin mielenkiintoisia. Löydän niistä, jopa yhtymäkohtia omaan kulttuuriimme.

Kappale joka käsittelee tunnetiloja lukee mm. seuraavasti: Ihmissuhteet perustuvat vastavuoroisuuteen ja kiitollisuuteen. Kiinalaiseen ihanteeseen ei kuulu oman minän vahvistaminen muita vastaan, jopa muiden kustannuksella tai muita, vähiten omia vanhempia, syyllistämällä. Kiinalainen syyllistää ennemmin itsensä - ja sairastuu.

Eikö meidänkin kulttuurissamme toimita juuri näin? Oma mielipiteeni on, että kyllä. Tämähän on toki vain yksi osa kulttuuria.

Olen juonut tuota inkivääri-appelsiininkuori tee keitosta, painonhallintaan. En kovinkaan paljon. Eilen ehkä lasillisen ja tänään vasta aloittelin toista. Kummasti kyllä vatsa tuntuu toimivan hyvin. Tiedä sitten mistä johtuu.. Johtuuko tästä tee keitoksesta vai mistä! Joka tapauksessa aion jatkaa teen juomista.

Ei kommentteja: