lauantai 3. tammikuuta 2009

Tee arjestasi yksinkertaista

Näin on otsikoitu OLIVIA -lehden lokakuun 2008 kasvatustieteiden tohtori Jussi T. Koskea koskeva, ja hänen kirjoittamaansa Arkiähky- kirjaa artikkeli.

Alle olen koonnut tiivistelmän artikkelista. Otsakkeet ovat suoraan tekstistä.

1. Pienet asiat ovat tärkeitä

“Idea kirjaan lähti arjen kaoottisuudesta. Pienillä asioilla pystyy helpottamaan työtään, jolloin aikaa jää olennaiseen.” Se on asian ydin: kun huomio kiinnittyy liian moneen asiaan, ei enää osaa erottaa olennaista epäolennaisesta. Aika menee tulipalojen sammuttamiseen, päivästä toiseen selviämiseen.

“Kaikki arjen ylittävä syntyy arjen avulla. Arki on kaiken pohja ja perusta.”

Ellei elämäntapaansa tiedosta ja kehitä, arki ajaa yli.


2. Löydä elämäsi teema

Kosken mielestä jokaisen pitäisi opetella puhumaan itsekseen ja itselleen löytääkseen elämäänsä teeman. “Kysy, mitkä asiat ovat juuri sinulle tärkeitä. Vievätkö arkiset valinnat sinua kohti tavoitteitasi?” Huomiota voi ohjata tietoisesti sen sijaan että antaisi sen ohjautua satunnaisesti.

“Ongelma on siinä, ettemme välttämättä tiedä, mitä itse pidämme tärkeänä ja mitä meitä on opetettu pitämään tärkeänä. Mikä tulee ulkoa ja mikä sisältä? Jokaisen täytyy miettiä, mikä on oma erityinen tehtävä yksilönä ja työntekijänä.”

“Hyvä arjenhallinta on 75-prosenttiseti arjenhillintää. Minimoi kaikki, mikä ei tue pyrkimyksiäsi.”

Tukevatko kaikki palaverit, verkostot ja teknologiahankinnat todella elämäsi teemaa vai vievätkö ne vain aikaa ja voimia?

“Tavaraähky on luomalla luotu arkiähkyn muoto, jolle ei ole loppua. Siksi se on itse tiedostettava.”


3. Tarkkaile tv-tunteja

Passiivinen viihde ei johda mihinkään toisin kuin omien taitojen käyttämisestä syntyvä mielihyvä. Kehittävän keskittyneisyyden tilan tavoittaa vaikka lenkillä, kutoessa tai maalatessa.

“Joskus mikään ei ole parempaa kuin huonon tv-ohjelman katsominen, mutta lukeminen kehittää ajattelua tavalla, johon televisio ei koskaan pysty.”


4. Toimi kuten Toyota

Jokapäiväisiä toimiaan voi tiirata Toyota Production Systemsin eli TPS-linssien kautta:
- Rutinoi kaikki mahdollinen.
- Kehitä ja paranna jatkuvasti.
- Usko pienten askelten luovuuteen.
- Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin.
- Minimoi hukkapalat työssä ja ajankäytössä.
- Älä unohda hyväksi havaittuja käytäntöjä.
“TPS-ajattelussa on samaa kuin vanhan kansan vie mennessäs, tuo tullessas -sanonnassa.”
Itsetarkoituksellisen monimutkainen ja liian täysi arki tyhmentävät. “Parhaassa tapauksessa arki kehittää ihmistä, vie häntä eteenpäin elämässä ja tukee hänen kasvuaan. On aika siirtyä kohti älykästä yksinkertaisuutta.”
--------------------------------------------------------------------

Tuon viimeisen lauseen olen omassa elämänhallinnassani tiedostanut. Nyt sen sanoo ääneen myös kasvatustieteiden tohtori.

Hieman vihlaisee tuo “Rutinoi kaikki mahdollinen ja Minimoi hukkapalat työssä ja ajankäytössä”. Eikö se kaiken rutinoiminen vie pois mielihyvän kokemuksia? Kaikesta tulee suorittamista.. No, jaa.. Ehkäpä kaikkea ei pidä elämässä kuitenkaan ottaa niin kirjaimellisesti.

Esimerkiksi tuo vanhan kansan sanonta - Vie mennessäs, tuo tullessas -. On ollut mielestäni keskeistä lapsuudessani ja kasvatuksessani, näin asioita jälkeenpäin tarkasteltuani. - Eikä sillä ole ollut ainoastaan positiivinen kaiku. Minusta on tullut suorittava, vaativa ja omat tarpeeni helposti unohtava aikuinen. Näitä asioita nyt aikuisena työstän elämässäni.

Suinkaan en halua viedä pohjaa artikkelilta, joka oli mielestäni suurilta osin erinomainen. Kerron vain kokemuksesta, mitä jonkin asian ylikorostaminen voi tuoda tullessaan. Elämme edelleen aikakautta, jossa Tuottavuus, Taloudellisuus ja Vääränlainen Kiltteys ovat Vallitsevia Arvoja (raha). Näillä arvopohjilla on suuria, ja valitettavia seuraamuksia. Joista tuon tuostakin saamme lehdistä lukea, tiedotusvälineistä tai kanssakulkijoilta kuulla.

Aina, kun ihmistä - (psykofyysistä olentoa) tarkastellaan markkinavoimien systeemien kautta, minulla nousee karvat pystyyn. Niin nytkin - Jussi T. Kosken ottaessa TPS-linssi ajattelun vertailuun, ihmisen ajattelun kanssa. Tästä suuret miinukset. Yrittäkää (yritä - Kiitos!) nyt ihmeessä löytää niitä vertailupohjia muualtakin!

Varmasti on yritysjohdon näkökulmasta tarkasteltuna hyvinkin suopeaa ja kannatettavaa viitata johonkin suuryritykseen (tässä Toyota), mutta Ei se Sovi Yhteen ihmisarvojen, ja arjenhallinnan/-arvojen kanssa ! Ei ja vielä kerran Ei.

PS. Lue ihmeessä koko artikkeli, jos saat jostain numeron käsiisi.

Ei kommentteja: