Pfizerin maksettavaksi määrätty korvaussumma on suurin, mitä Yhdysvaltain oikeusministeriö on koskaan määrännyt terveydenhuoltoa koskevissa oikeusjutuissa.
Suurin rahasumma koskee Bextra-kipulääkettä, jota käyttäneille henkilöille määrättiin yhteensä 1,3 miljardin dollarin korvaus.
Pfizerin todettiin lahjoneen terveysalan päättäjiä edistämään tuotteiden myyntiä. Lainvastaisen myynninedistämisen kohteina olivat Bextran lisäksi psykoosilääke Geodon, antibiootti Zyvox sekä epilepsialääke Lyrica.
Lääkejättiä koskevan tutkimuksen panivat aluelle kuusi yksityishenkilöä, joista yksi oli Pfizerin myyntiedustaja. Heille määrättiin korvaukseksi 102 miljoonaa dollaria.
Huikea korvaussumma merkitsee, että yhtiön viime vuoden viimeisen neljänneksen tulos putoaa 90 prosenttia 268 miljoonaan dollariin.
Vuonna 2004 yhtiö tuomittiin 430 miljoonan dollarin korvauksiin laittomista markkinointikeinoistaan. Koska kyseessä oli jo toinen tuomio, yhtiön markkinointikäytännöt määrättiin liittovaltion tarkkailuun viideksi vuodeksi.
Reuters "
Se mikä minun mielenkiintoni kyseistä artikkelia kohtaan nosti. On se tosiasia, että Lyrica on muutakin, kuin epilepsialääke. Sitä käytetään myös hoitokeinona muun muassa fibromyalgiaan.
_________________________________________ ->
"Sakkotuomio ei vaikuta Pfizerin toimintaan Suomessa
Suomen markkinoilla on lähes kaikkia niitä lääkkeitä, joiden laittomasta myynninedistämisestä Pfizer tuomittiin miljardisakkoihin keskiviikkona. Kipulääke Bextran lääkejätti veti markkinoilta jo vuonna 2005. Sen sijaan psykoosilääke Zeldoxia, antibiootti Zyvoxidia ja epilepsialääke Lyricaa saa Suomesta normaalisti. - Nämä lääkkeet ovat olleet pitkään lääkäreiden käytössä, eikä Yhdysvaltain tapauksessa ollut kyse niiden turvallisuudesta, painottaa Suomen Pfizerin viestintäjohtajan Niko Palosuo.
Viestintäjohtajan Palosuon mukaan Pfizerin saamalla sakkotuomiolla ei ole vaikutusta yhtiön Suomen toimintaan.
- Meillä on markkinointiin liittyvä sisäinen valvonta jo nyt tiukempaa kuin Suomen laki vaatii, hän toteaa.
1,6 miljardin euron sakkojen taloudelliset vaikutukset eivät Palosuon mukaan myöskään ulotu Suomeen. Mahdollinen sakkotuomio oli kirjattu Pfizerin tilinpäätökseen jo vuonna 2008. Tämä on ollut pitkä prosessi, ja yhtiöllä on ollut aikaa varautua langettavaan tuomioon, Palosuo sanoo,
Lääkejätti Pfizer työllistää Suomessa 150 henkilöä ja maailmanlaajuisesti 85 000.
YLE Uutiset"
Omat johtopäätökset: Lääkejätit jyllää ja on suuremmassa määrin kyseenalaista minkälaisin lopputuloksin. Kipulääke Bextra jo vedettiin pois markkinoilta. Mielenkiinnolla odotetaan miten muiden lääkkeiden käy. Lääkejättien maailmassa raha on perustavanlaatuinen johtaja. On aivan naivia kuvitella, että kaikki mikä knoppakonstein viedään markkinoille olisi aivan lakien ja säädösten mukaista toimintaa.
Suomen Lääkelaitos tiedottaa 07.04.2005: Tulehduskipulääke valdekoksibi vedetään toistaiseksi pois markkinoilta. Valdekoksibin (Bextra).
Mediuutiset (Olli-Pekka Tiainen, 8.4.2005, 7:28) kertoo, että Bextra poistuu myynnistä.
Myös MTV3 kertoo samaisesta lääkkeestä (08.04.2005 05:53): Tulehduskipulääke pois myynnistä .
Onneksi on edes joitakin valvovia tahoja, kuten
- Euroopan lääkeviraston EMEA
- Lääkelaitos (Suomen)
- Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti