lauantai 17. lokakuuta 2009

Kosmetiikka, eläinkokeet, rintasyöpä ja lattiakanalat

Kosmetiikka ja eläinkokeet. Tämä aihe on vaikuttanut tänä aamuna ajankäyttööni. Eikä aihe ole ollenkaan, niin yksiselitteinen, kuin sen voisi olettaa olevan.

Ensin herää kysymys mikä kaikki on kosmetiikkaa?
No ainakin:
  • kaikki mitä ostat kosmetiikkana kaupasta / apteekista / kemikaaliosta
  • voiteet / rasvat
  • huulipunat / huulivoiteet ja rasvat
  • ripsivärit / kulmakynät / silmämeikkikynät / pohjustajat
  • kynsilakat / kynsilakan poistoaineet
  • luomivärit
  • puuterit / poskipunat
  • peitevoiteet ex.
  • suihkugeelit
  • saippuat
  • jne... jne..
Minkälaisia säädöksiä liittyy kosmetiikkaan ja sen testaamiseen eläimillä?
Euroopan komissio EU Suomessa kirjoittaa artikkelissaan: Turvallista kosmetiikkaa ilman eläinkokeita. Muun muassa, että "EU on kieltänyt eläinkokeet kosmetiikkatuotteiden testaamisessa. Valmiita kosmetiikkatuotteita ei ole saanut testata eläimillä 11.9.2004 jälkeen. Myös tuotteiden valmistamiseen käytettävien ainesosien testaaminen eläimillä kielletään sitä mukaa kuin vaihtoehtoiset koemenetelmät kehittyvät. Kielto astuu voimaan viimeistään vuonna 2009. Joidenkin erityisen vaikeasti korvattavien kokeiden sallitaan jatkuvan eläimillä 2013 asti." 

Eli edistystä siis tapahtuu. Sitä vastoin tuotteita, joiden ainesosia on testattu eläimillä on markkinoilla pilvin pimein.

Eläinsuojeluliitto Animalia kertoo sivuillaan eläinkokeettoman kosmetiikan standardiin sitoutuneista yrityksistä. "Eläinkokeettoman kosmetiikan listalle pääsevät ne yritykset, jotka ovat sitoutuneet eläinkokeettoman kosmetiikan standardiin. Standardiin sitoutuneiden yritysten koko tuotantoprosessi valvotaan ulkopuolisen auditointiyrityksen taholta niin, että eläinkokeettomuus varmistuu sekä ainesosien että lopputuotteiden osalta."

Animalian sivuilta löytyy myös linkki kosmetiikan kansainväliseen listaan. Yrityksistä, jotka ovat sitoutuneet eläinkokeettoman kosmetiikan standardiin.

Näiden lisäksi uncaged - Protecting animalsilla on lista, joka pyytää välttämään yrityksiä, jotka käyttävät eläinkokeita tuotteidensa tai tuoteosiensa testaukseen. Sieltä löytyy yllättäen yritys, josta kaikki tämä tutkiminen ja etsiminen sai alkunsa, eli AVON. Tutkiessani tapausta AVON. Löytyi erinäisiltä sivuilta informaatiota, että AVON myisi edelleen tuotteita, joiden ainesosia on joskus aiemmin testattu eläimillä.

Animalian sivuilta löytyy seikkaperäinen selostus, että standardin sitoutuneet yritykset täyttävät seuraavat ehdot:

"a) Yritys ei tee eikä teetä eläinkokeita, eikä ole osallisena eläimillä testaamisessa nyt eikä tulevaisuudessa.

b) Yritys ei osta ainesosia, valmistusreseptejä eikä tuotteita sellaisilta toimittajilta, jotka ovat tehneet tai teettäneet eläintestejä tai olleet osallisena eläintesteissä sen päivämäärän jälkeen, josta alkaen yritys on sitoutunut noudattamaan standardia.

c) Yrityksen on vaadittava kaikilta raaka-aineidensa toimittajilta säännöllisesti kirjalliset vakuutukset, joissa ne osoittavat täyttävänsä kohdassa 2 asetetut ehdot.

d) Yrityksen on läpikäytävä vähintään kolmen vuoden välein riippumaton tarkastus, jossa sen eläinkokeettomuus varmistetaan.

Aivan seikkaperäistä selostusta siitä mitä AVON käyttää tuotteissaan en onnistunut löytämään. Joka tapauksessa AVON yrittää selvästi "pestä kasvojaan" muun muassa osallistumalla kamppanjaa rintasyöpää vastaan. Joka tapauksessa tuo tieto oli paljon helpommin löydettävissä, kuin tieto siitä miksi AVON ei kuulu eläinkokeettomaan kosmetiikkalistaan? Kysymys, joka pysyy edelleen avoimena.
Rintasyöpä kamppanjaan (Roosa nauha -kampanja) osallistuu myös lukuisia muita yrityksiä, niin yhteistyökumppaneina, kuin tukijoina.

Miksi sitten kuluttaa kaikki tämä aika kosmetiikan ja eläinkokeiden tutkimiseen? Lähtökohdan jo tiedätte. Matkanvarrella on tullut tehtyä muitakin havaintoja.

- eläimen kärsimys on groteskia
- eläimet eivät ole tutkimusartikkelin käyttäjäryhmää
- miten paljon saan aikaani kulumaan siihen, että itse tutkin tuotteiden ja ainesosien testaamista eläimillä. Kuinka kannattavaa se on. Annanko tutkijoiden ja järjestöjen tehdä työtään ja vaikutan ruohonjuuri tasolla omilla arkipäivän valinnoillani. Tosin tietämättä varmasti onko valinta oikeasti hyvä vai huono. Lattikanaloista oli jokin aika sitten keskustelua, että kanat elävät liian suurissa laumoissa, kun kana itse asiassa pystyy tunnistamaan laumakseen, vain tietyn määrän kanoja ja suurissa lattiakanaloissa elää näin stressaannuttavissa elinolosuhteissa. Mitä siis tarkalleen ottaen ostan, kun ostan "onnellisen kanan munia" kaupasta?
+ vaihtoehtoiset tutkimusmuodot ovat niin nykypäivää, kuin tulevaisuutta
? aiheutuuko esimerkiksi rintasyöpä eläinkokein tehdystä ja tutkitusta kosmetiikasta

Joten kaikesta päätellen aiheita riittäisi, vaikka kuinka ! Tästähän puuttuu aivan kokonaan muun muassa GMO - geeniteknisesti muunneltu organismit sekä nanopartikkelit ;), joita muun muassa ruokaan ja aurinkovoiteisiin ulkomailla lisätään. Mitä ne sitten ihmiselle ja eliökunnalle tekenevätkään. Selviää varmasti vasta kymmenien vuosien päästä.

Ei kommentteja: